Su Jubiliejumi, gerb. Janina Matevičiene!

User Rating:  / 1

Su Jubiliejumi, miela Janina!

„Gimiau pačiu laiku,“ – Janina su džiaugsmu mini 1944 metus. Anuo metu po žydinčias pievas bėgiojanti šviesiaplaukė mergytė net negalvojo, jog ją supanti nuostabi Žemaitijos gamta taps poetinio įkvėpimo šaltiniu. Poetė, keturių poezijos knygų autorė, mokytoja, penkių vaikų mama Janina Matevičienė sausio 2 d. sulaukė garbingo Jubiliejaus.

Ta proga Plungės viešojoje bibliotekoje susirinko vingiorykštiečiai, atvykę pasveikinti poetės.

„Plungės literatų klubas „Vingiorykštė“ yra ypatingas kultūros reiškinys. Apjungęs poetinį žodį mylinčius kūrėjus, patyręs pakilimus ir štilius, daugiau nei ketvirtį amžiaus vestas puikios vadovės Adelės Daukantaitės, šiandien jis garsus ne tik Žemaitijoje, bet gerai žinomas ir visoje Lietuvoje. Šiam klubui vardą pasiūlė – ir jis pritapo! – klubo narė Janina Matevičienė. Ji tapo ne tik literatų klubo krikštamote, bet ir šiuolaikine knygneše, per ilgus metus išplatinusi nesuskaičiuojamą gausybę poezijos ir prozos leidinių. Bendroje veikloje užgimusi bičiulystė atlaikė visokiausius išbandymus – mylimai ir gerbiamai Janinai pačius šilčiausius sveikinimo žodžius tarė  ir gėles teikė ne tik vingiorykštiečiai, bet ir Simono Daukanto bibliofilo klubo vadovas Gintautas Černeckis, Janiną pasveikino ir bibliotekos direktorė, giminaičiai, kaimynai, rietaviškiai Česnauskai, perdavę linkėjimus nuo bičiulių iš Mažeikių, kiti atvykusieji.

Buvo gera klausytis Janinos eilėraščių, kuriuos skaitė ir pati autorė, ir Adelė Daukantaitė, Irena Stražinskaitė- Glinskienė bei Daiva Rudelytė. Susirinkusiuosius bibliotekoje savo sukurtomis dainomis (žodžiai – vingiorykštiečių ir kitų poetų) džiugino Romena Zabielienė.

Ta bendrystės šiluma sklido ir prie vaišių stalo „Beržo“ kavinukėje, besidalinant prisiminimais iš senų gerų laikų, kartais net iki juoko ar graudulio ašarų.

Besišypsanti ir dėkingumo kupina Janina šventės pabaigoje perskaitė ir porą sveikinimo žinučių, gautų jos Gimimo dieną. Daiva jai parašiusi: „Miela Janina, su Tavo diena, su Tavo žiema, su Tavo Jubiliejumi! Kas tie metai? Niekis – prieš Tavo poetišką sielą, žodžio švelnumą, jausmo gilumą... Esi mums brangi ir labai reikalinga. Mylime ir apkabiname, didžiuojamės, kad Tave turime. Sveikatos ir dar ilgų metų Tau linkime – sulaukti 100-ojo Jubiliejaus!“

Gera būti tokioje šviesių minčių ir poetiškų sielų bendrystėje. Ačiū, miela Janina, kad buvai, kad esi!

Ilgiausių metų! Ilgiausių!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmuotos akimirkos:

Romena dainuoja https://youtu.be/7Z7XJ3GGrUo

Adelė sveikina klubo vardu https://youtu.be/F45HvtjwAv0

Romena Zabielienė https://youtu.be/Iuz4AuCO4Nw

Daiva “Purios ir švelnios” https://youtu.be/TOrS6rsh8Ts

Adelė. Janinos eilės https://youtu.be/UtDh034LacY

Daivutė. Eilės https://youtu.be/VgCL2DMUp5U

Romena https://youtu.be/VmCQYETL06c

Eilės apie jūrą. https://youtu.be/dJQPn10MS6Y

Romena https://youtu.be/lU-j0xVxgIU

Irena https://youtu.be/u541q201gfA

Foto ir video Ilonos Linkevičienės