Grafikos paroda KINTANTIS LAIKAS III

Žemaičių dailės muziejuje spalio 7 d. atidaryta Elvyros Katalinos Kriaučiūnaitės jubiliejinė paroda KINTANTIS LAIKAS III. Grafika. Rankų darbo popieriaus objektai. Tapyba.

„Gimiau ir vaikystę praleidau nuostabiame Buenos Aires mieste. Tolimos bei širdžiai artimos Argentinos dvasia, jos kultūros archetipai tebejaudina mane.

 

 

Baigiau Vilniaus Dailės akademiją, įgydama grafikės specialybę. Žavėjo įvairios technikos: litografijos minkštumas, moderni šilkografija, o labiausiai – įvairios metalo technikos. Įsigilindama į turtingą grafikos meno palikimą, palaipsniui ėjau prie abstraktesnės formos, akcentuodama liniją, faktūras ir emocinę raišką per spalvą. Lemiamas posūkis kūryboje įvyko 1994 m. po apsilankymo pas dailininką Ricardo Crivelli. Jis atskleidė rankų darbo popieriaus technologines ir menines galimybes. Nuo to laiko popieriaus gamyba pakerėjo mane. Supratau, kad popierius gali talpinti savyje visas pasaulio realijas – nuo žiedlapių, augalų stiebų, atplaišų, sėklų, smėlio, paukščio plunksnų. Išnaudodama popieriaus plastiškumą, savo kompozicijas pradėjau turtinti autoriniais atspaudais ir koliažais.

Surengiau virš 40 autorinių parodų Lietuvoje, Argentinoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Olandijoje, Japonijoje. Dalyvavau daugiau nei 200 tarptautinių parodų.

Kūryba ne kartą buvo pažymėta garbingais apdovanojimais. Darbų yra įsigiję muziejai ir privatūs kolekcininkai: Lietuvos Nacionalinis dailės muziejus, MO muziejus Vilniuje, Nacionalinis grafikos muziejus Argentinoje, M.K.Čiurlionio galerija Čikagoje, Florean muziejus Rumunijoje ir kiti. Džiaugiuosi, kad savo patirtimi galiu pasidalyti su visais, besidominčiais neišsenkančiomis rankų darbo popieriaus galimybėmis.

 

Kūryba – tai gyvenimo būdas, savotiškas ritualas ir priemonė išreikšti būsenas ir potyrius. Tai – esatis, suteikianti kasdienybei pagarbų ritmą ir pilnatvę. Per simbolį ar užuominą bandau paliesti prabėgančio laiko šešėlį, konstruoti prisiminimų pasaulį tarsi iš dienoraščio puslapių... Labiau žavi darbo procesas nei rezultatai. Nenoriu šokiruoti ar nustebinti, bet siekiu darnos ir ramybės.“

Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė





„Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė nuosekliai kuria savitą estetiškai įspūdingą pasaulį, kuriame skleidžiasi neišsenkančios vaizduotės kūrybingumas ir pietietiškas temperamentas. Net abstrakčiose racionalia logika surikiuotose jos kompozicijose vis prasiveržia ekspresija, sutrikdomas griežtas konstruktyvus ritmas, paliekama erdvės skleistis improvizacijai ir laisvai žiūrovo interpretacijai.

 

Parodoje „Kintantis laikas“ eksponuojami pastarųjų metų kūriniai apibendrina daugiau kaip penkis dešimtmečius trunkančią Kriaučiūnaitės meninio laiko visumą. Tai abstrakčios daugiasluoksnės alegorijos, kurių spalvose, formose, faktūrose įlieta menininkės patirtis – giluminis išgyvenimų klodas. Jis talpina kruopščią raižyseną, atidą detalėms, subtilų išlavintą skonį, neišsenkančios improvizacijos kupiną vaizduotę. Kintančio laiko tėkmėje trapūs ir kartu ilgaamžiai Kriaučiūnaitės lakštai talpina humanišką ir magišką dailininkės pasaulį.“

Parodos kuratorė menotyrininkė Regina Urbonienė

 

 

 

 

 

Svarbiausi apdovanojimai:

Lietuvos dailininkų sąjungos Aukso ženklelis (2005)
XVIII tarptautinės grafikos trienalės Krokuvoje laureato diplomas (2006)
Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija (2012)